[ İman ve İslam Bilgileri ]




 




Hayali Rabıta ve Hafi Zikir...

İntisap, Ders, ve Virdler

1. Tevbe guslü: El tutup ders alınca, ilk gece (bir mazeret var da gusletmeye imkan olmazsa üç gün içinde) başka bir sebebe bağlı olmadan, sırf bu niyet için olmak kaydıyla Niyet ettim tevbe guslüne diye niyet ederek ve sanki bütün vücudumuz bir günah çamuruna bulanmış, çamur şeklinde bir günah kirine bulaşmış da bu gusül üzerine çamur ve masiyet kiri akıp, kaybolarak vücudumuzdan ayrılıyor diye düşünüp böyle itikat ederek adabına uygun şekilde bir gusül yapılacak.

2. Tevbe namazı: Niyet ettim tevbe namazına diye niyet edilerek, sabah veya akşam namazlarının sünneti gibi, hangi sureleri düzgün ve kolay okuyorsak o sureleri okuyarak iki rekat tevbe namazı kılınacak.

3. Fatiha hibesi: Tevbe namazından hemen sonra, abdestli olarak kıbleye karşı oturarak gözler yumulup 25 defa kalben ve sonlarını biraz uzatarak estağfırullaah denilecek. İlkinde euzü besmele, sonrakilerde yalnız besmele çekmek suretiyle peşpeşe 5 defa Fatiha okuduktan sonra Yarabbi bu okuduğum Fatihaları kabul buyur. Abdurrahim Efendim nasıl hibe etti ise öylece hibe ettim vasıl eyle, amin denilecek.

4. Rabıta: Yine abdestli olduğumuz halde ve hibenin hemen arkasından şu şekilde 5 dakika rabıta yapacağız:

Abdurrahim (Kuddise sırruhu) efendim, iki kaşımın hizasında bir altın koltuk üzerinde oturmuş sohbet ediyor. Ayın onüç, ondördü gibi ışıklı olan yüzünden hasıl olan bir nur beni bir çadır gibi ihata etmiş (her yanımı kaplayıp kuşatmış) her nefes alışta o nur kalbime doluyor, nefesimi dışarı verdikçe de içimden siyah bir zulmet dışarı çıkıp benden ayrılıyor. Nefsimi de siyah ve uyuz bir it şeklinde (düşünerek) şeyhimin ayakları dibine atmışım, başımdan aşağı şeriat kamçısı ile vurarak O nefsimi terbiye ediyor. Sağ elimde bir altın tabak içinde tuttuğum kalbime, şeyhimin iki kaşı arasından başparmağım kalınlığında bir çeşme gibi feyiz akıp kalbimi temiz, tahir ve safi ediyor, ben de şeyh efendimin mübarek yüzünü, cemalini seyrediyorum.

Bundan sonra birşey yapılmadan yatılır, bu ilk gün ders yapılmaz. İşte böylece ilk intisapta yukarıda dört maddede belirtilen işler bir defaya mahsus olarak yapılır.

Hergün yapılacak dersin tarifi:

Tevbe namazı kılınan geceden sonra, her 24 saatte bir defa olmak kaydiyle, gece yarısından gece yarısına kadar olan 24 saat içinde, hangi zaman parçasında durumunuz müsait ise, gönülümüz ve arzumuz bu 24 saatin hangi anında şevkli ve istekli ise o zaman, mümkünse, sessiz ve tenha bir yere çekilmek kaydıyla ve namaz abdestimiz mevcutken, kıbleye karşı oturulur. Gözlerin yumulmasından sonra, euzü besmele çekilerek ve sonlarını biraz uzatarak 25 defa Estağfirullaah denilir. Evvelkisinde euzü besmele sonrakilerde besmele ile yukarıdaki şekilde peşpeşe 5 Fatiha okuyarak aynı şekilde hibe edilir. Ayrı ayrı hibeyi öğreninceye kadar böyle peşpeşe okunan Fatihayı şerifler, ayrı ayrı hibesi aşağıdaki şekilde öğrenilince de efdal olan bu şekil ile okunarak hibe edilir. Bundan sonra yukarıda belirtildiği şekilde 3 dakikadan az, 5 dakikadan fazla olmamak kaydıyla rabıta yapılır. Namazda oturulan halde, bağdaş veya aksi teverrük şeklinin hangisi kolayına geliyorsa, bu oturuş biçimlerinden hangisinde huzurlu oluyorsa o hali ile oturmaya devam ederek başımız ya sağa yahud da sola eğik olarak, sol el diz üzerinde, sağ el de sol memenin dört parmak aşağısında, işaret parmağı ile orta parmağımız arasındaki tesbihimizi diğer parmakların müdahalesi olmadan ve 2-3 veya daha fazla tesbih tanesini alacak vaziyette, kalben, asla ses çıkarmadan, dil damağa yapışmış vaziyette gönül zikri olarak Allah, Allah diye çekilir. Tesbih başlarında İlahi ente maksudi ve rızake matlubi denilir. Bu ibare ezber edilinceye kadar Yarabbi maksadım sensin, rızanı dilerim de denilebilir. Sol elin parmaklarını kapatıp açmak suretiyle tesbih sayısı belirlenerek asla ve kat’a fazla tesbih çekilmez. Emredilenden bir adet bile fazla bu ders sırasında çekilmez, yasaktır.

İlk ders alanlar kalben yapılan Allah zikrinde bin ile beşbin arasında serbest bırakılmıştır. Başlangıçta bin tesbih emri alan, kimseye sormaya lüzum görmeden tesbihini iki, üç, dört veya beşbine çıkarabilir. Ancak, bir defa tesbihini kendiliğinden artıran bir mürid, bir daha bu yükseldiği miktarın altında ders çekemez. Beşbin tesbihin üzerine de bir adet bile olsa çıkamaz. Beşbinin üzerine ancak ve ancak emirle çıkılır. Dersine başladıktan sonra, herhangi bir hacet, sebep olunca, ders orada bırakılıp iş, hizmet görüldükten sonra, tabiidirki abdestli olmak şartıyla, kalınan yerden başlanarak ders ikmal edilir.

Dersin kazası olmaz. Bir mazeret hududunda dersini yapamayan, gönülden üzüntü duyarak ‘eyvaaah ben dersimi yapamadım’ diye pişmanlık ve nedamet duymalıdır. Böyle, bir özürle yapılmayan ve üzüntü ve nedamet hasıl eden dersin yapılmış gibi sayılacağı, sebepsiz-özürsüz yapmayan tenbeller için de:

Kızan küser, payını keser buyurulmuştur.

Fatihaların hiybesi şu şekilde yapılacaktır:

Birinci Fatihayı euzü besmele ile başlayarak okuduktan sonra Resulullah Efendimizin Ravzai Mutahharasına, Şah-ı Nakşibend ve Abdülkadir-i Geylani Efendilerimizin ervahı şeriflerine hiybe ettim denilecek.

İkinci Fatihayı besmele ile okuyup, Seyyid Emir Külal, Hace Abdülhalık-il Gucdüvani ve İmam-ı Rabbani Efendilerimizin ervahı şeriflerine hiybe ettim denilecek.

Üçüncü Fatihayı besmele ile okuyup Mevlana Halid, Seyyid Abdullah ve Seyyid Taha Efendilerimizin ervahı şeriflerine hiybe ettim denilecek.

Dördüncü Fatihayı besmele ile okuyup Seyyid Sıbgatullah-i Arvasi, Şah-ı A’zam Abdurrahman-ı Tagi ve Şeyh Muhammed Sami Efendilerimizin ervahı şeriflerine hiybe ettim denilecek.

Beşinci Fatihayı da besmele ile okuyup Şeyh Muhammed Beşir ve Dede Paşa Efendilerimizin ervahı şeriflerine hiybe ettim denilecek.

Efdaliyeti dolayısiyle fatiha hiybesinin böyle tek tek sayarak yapılması tavsiye edilmiş, ilk ders alanların bölümünde kaydedilen şekilde, Fatihaları peşpeşe okuyup Abdurrahim Efendim nasıl hiybe ediyorsa, ben de öyle hiybe ettim demenin de, tercih edilmemekle birlikte, mazur görülebileceği ifade edilmiştir.

Kılınması emredilen namazlar:

1. Evvabin namazı: Akşam namazının sünnetinden sonra, iki rekatta bir selam vermek suretiyle, dört rekat evvabin namazı kılınacaktır. Niyet ettim evvabin namazını kılmaya diyerek akşam namazının sünneti şeklinde ikişerden dört rekat namaz kılınacaktır.

2. Teheccüd namazı: Yatsı namazından sonra imsak vaktine kadar olan zaman içinde, iki rekatta bir selam vermek suretiyle dört rekat teheccüd namazı kılınacaktır. Niyet ettim teheccüd namazı kılmaya şeklinde niyet ederek ilk iki rekatta Fatiha’dan sonra besmele çekmeden ve peşpeşe beşer defa Kulhüvallahu okunacak, ikinci iki rekatlık namazda da aynı şekilde niyet ederek Fatiha’dan sonra birinci rekatta yedi, ikinci rekatta da beş Kulhüvallahu okunacaktır.

Vird olarak yapılacaklar:

1. Farz namazlardan sonra peşpeşe beş defa estağfirullah denilecektir.

2. Vakit namazlarının duasından sonra vird olarak okunacak Kur’an-ı Kerim de şöylece emredilmişir

a) Sabah namazının duasından sonra Yasin-i Şerif’in tamamı veya son sahifesi:

Bismillahirrahmanirrahim,

"Evelem yerev enna halakna lehüm mimma amilet eydiyna en’amen fehüm leha malikun. Ve zellelnaha lehüm feminha rekubühüm ve minha ye’kulun. Ve lehüm fiyh menafiu ve meşaribu efela yeşkurun. Vettahazu min dunillahi aliheten le’allehhüm yünsarun. La yestati’une nasrehum vehüm lehüm cündün muhdarun. Felayahzunke kavlühüm inna na’lemu ma yusirrune vema yuğlinun. Evelem yerel insanü enna halaknahü min nutfetin fe iza hüve hasiymüm mübin. Ve darabe lena meselen ve nesiye halkahu kale men yuhyil izame ve hiye ramiym. Kul yuhyiyhellezi enşeeha evvele merreh ve hüve bi külli halkin aliym. Elleziy ceale leküm mineşşeceril ahdari naren feiza entüm minhü tukidun. Eveleyselleziy halakas semavati vel arda bi kadirin ala en yahluka mislehüm bela ve hüvel hallakul aliym. Innema emruhu iza erade şey’en en yekule lehü kün feyekun. Fesübhanellezi biyedihi melekutü külli şeyin ve ileyhi turceun."

b) Öğle namazından sonra amenerresulü:

Bismillahirrahmanirrahim,

"Amenerresulü bima ünzile ileyhi min rabbihi vel mü’minun küllün amene billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve rusulihi la nüferriku beyne ahadin min rusulih ve galu semi’na ve eta’na ğufraneke rabbena ve ileykel masiyr. La yükellifullahu nefsen illa vüs’aha leha ma kesebet ve aleyha mektesebet rabbena la tüahizna in nesiyna ev ahta’na rabbena vela tahmil aleyna isran kema hameltehu alelleziyne min kablina rabbena vela tuhammilna ma la takate lena bih va’fü anna vağfir lena verhamna ente mevlana fensurna alel kavmil kafirin."

c) İkindi namazından sonra Nebe’ suresi veya bu surenin 31-40. ayetleri:

Bismillahirrahmanirrahim,

"İnne lil muttakıne mefazen hadaika ve ağnaben ve kevaibe etraben ve ke’sen dihaka. La yesmeune fiyha lağven vela kizzaba. Cezaen min rabbike ataen hisaba. Rabbis semavati vel ardı ve ma beynehümer rahamni la yemlikune minhu hitaba Yevme yekumurruhu vel melaiketü saffen la yetekellemune illa men ezine lehur rahmanu ve kale sevaba. Zalikel yevmülhakku femen şaettehaze illa rabbihi meaba. Inna enzernaküm azaben gariba. Yevme yenzurul mer’ü ma kaddemet yedahu ve yükülül kafiru yaleytenı küntü türaba."

d) Akşam namazından sonra aşır okumaya emir yoktur.

e) Yatsı namazından sonra, Mülk suresi (Tebareke) veya bu surenin 26-30. ayetleri:

Bismillahirrahmanirrahim,

"Gul innemel ilmü indallahi ve innema ene neziyrun mübiyn. Felemmareevhu zülfeten sıy’et vücuhülleziyne keferu ve kıyle hazelleziy küntüm bihi teddeun. Gul eraeytüm in ehlekeniyyallahu ve men ma’iye ev rahimena femen yücırul kafirine min azabin eliym. Gul hüverrahmanü amenna bihi ve aleyhi tevekkelna feseta’lemune men hüve fiy dalalin mübiyn. Gul eraeytüm in esbaha maüküm ğavren femen ye’tıkum bi main ma’iyn."

3. Sadakallahülazım’den sonra yahut başka cemaatle namaz kılınmışsa, o cemaatle yapılan duadan sonra aşağıdaki virdle namaz tamamlanır:

"Falemennehü la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, la ilahe illallah, (onbirincide) hakkın la ilahe illallah Muhammedür Resulullah. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed, bi adedi külli daim ve devaim ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesira. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed, bi adedi külli daim ve devaim ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslımen kesıra. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed, bi adedi külli daim ve devaim ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesiran kesira. Salli ve sellim ala eşrefi nuru cemıil enbiyai vel mürselin ve aleyhim küllin ecmain, amin..’ denildikten sonra aşağıdaki salaten tuncina dua olarak ve el açarak dua makamında dinlenir ve amin denilir."

"Allahümme salli ala seyyidina Muhammed. Salatan tuncina biha min cemîil ahvali vel afat. Ve takdîlena biha min cemîel hacat. Ve tutahhiruna biha min cemîis seyyiat. Ve terfe’una biha indeke aledderecat. Ve tubelliğuna biha aksel gayat, min ceîil hayrati fil hayati ve ba’del memat, birahmetike ya erhamerrahimin, bi hürmet-i Habibike ya erhamerrahimin, bi hürmet-i min cemîil enbiyayı vel evliyayı pîri pîran, pîri a’zam ya erhamerrahimin, amin, amin, amin, velhamdülillahi rabbil alemin..."

Bunların dışında, genel olarak tavsiye edilen, rabıta ve kalben Allah Allah diye sessiz ve sayısız zikir yapmaktır. Özel olarak fazladan bir amel yapmak isteyen mutlaka merciinden izin almalıdır. Kendi başına emirsiz vird yapılması yasaklanmıştır. Böyle özel vird yapanın bu virdleri gizli yapması istenmiş, aşur orucu, şevval ayındaki altı orucu tutma gibi nafile oruçları tutanların, başkaca nafile namaz kılanların bu amellerini ilan etmeden gizlice yapmaları tavsiye edilmiştir.


[ İman ve İslam Bilgileri ]